Kawa do Europy została sprowadzona w XVI wieku, a swoją popularność zyskała w XVII wieku. Pierwsza angielska kawiarnia została założona w Oksfordzie w 1650 r.

Pierwsza londyńska kawiarnia została otwarta w 1652 r. Do 1675 r. W samej Anglii było powstało 3000 kawiarni, wiele z nich brało przykład z kawiarni Tureckich. Kawiarnie powstawały przykładowo w Austrii, która była pod wpływem kultury orientalnej z powodu najazdów wojsk. Z czasem kawa stała się tańsza i bardziej dostępna, jej smak zaczęło doceniać wiele osób, stała się również popularna jak herbata. Pośród wszystkich herbat, jakie są na naszym rynku, najpopularniejsza jest czarna herbata. Jej smak odpowiada wielu osobom, kiedy jednak jest zbyt gorzka, wówczas możemy osłodzić ją cukrem, lub też miodem. Coraz więcej jednak osób skłania się w kierunku, innych herbat takich jak yerba mate, która posiada bardzo dobre właściwości pobudzające, przez co może być bardzo dobrą alternatywą dla kawy. Jeśli chcemy wydobyć jak najlepszy smak yerba mate musimy przestrzegać ściśle zasad zaparzania tej herbaty, dotyczy to smaku, ale również działania yerba mate. Warto zatem wrócić szczególnie uwagę, na odpowiednią temperaturę wody, jaką należy zaparzać ten rodzaj herbaty.

Powinna ona wynosić między 70 a 80 stopni Celsjusza, zbyt gorącą woda może źle wpływać na działanie jak i smak herbaty.

Należy o tym pamiętać ponieważ większa temperatura, może pozbawić tą herbatę swoich właściwości. Takich zabiegów nie wymaga już zielona herbata, która może być zaparzana w nieco wyższej temperaturze, jednak warto pamiętać że należy ją zaparzać dłużej niż 3 minuty. Herbatę tą można zaparzać dłużej niż jeden raz, wówczas staje się ona mniej cierpka. Więcej na temat herbaty i kawy można przeczytać na blogu: swiatkawyiherbaty.com.pl. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki kawy lub też herbaty, z pewnością są to jedne z najpopularniejszych napoi na całym świecie. Kawa towarzyszy nam podczas spotkań ze znajomymi, możemy napić się kawy z automatu, czy też ekspresu. Kawa i herbata posiadają nie tylko właściwości pobudzające ale także zdrowotne.

Author