Chłodnia jest podstawową metodą przedłużania żywotności owoców. Jabłka i gruszki szybko miękną i stają się mączne, gdy są przechowywane w zwykłej temperaturze.
Aby utrzymać jakość dłużej niż tydzień, owoce należy przechowywać w chłodni. Jabłka i gruszki mają długi okres przechowywania można je trzymać w chłodni do czterech miesięcy w idealnych warunkach aż do roku w kontrolowanej atmosferze. Temperatury w chłodniach wynoszą około 10oC, w zależności od wrażliwości odmiany. Większość odmian można przechowywać w temperaturach zbliżonych do 10oC, jednak zaleca się regularne monitorowanie temperatury, aby zapobiec zbytniemu przechłodzeniu.
Należy oczywiście przygotować odpowiednio całe pomieszczenie, komory chłodnicze należy dokładnie wyczyścić i przygotować przed użyciem. Pojemniki powinny być dezynfekowane i wolne od zepsutych owoców i resztek. Usuwając źródła gnicia, zmniejsza się ryzyko zgnicia innych owoców.
Wentylatory powinny być sprawne i utrzymywać cyrkulację powietrza. Wysoka wilgotność zmniejszy utratę wody i wysuszenie owoców, co jest powszechne w przypadku niektórych odmian jabłek.
Plantatorzy którzy posiadają duża ilość sadów mogą zainwestować w duże chłodnie, do tego celu bardzo dobrze nadają się hale stalowe. Trzeba wyposażyć je w odpowiednie agregaty chłodnicze, oraz zaizolować je. Dlatego też jeżeli nie wiemy jak przechowywać jabłka można poszukać firm, które zajmują się wykonawstwem specjalistycznych hal stalowych. Jednak hale szybko się nagrzewają, dlatego też trzeba odpowiednio je zaizolować za pomocą styropianu, czy też innych materiałów. Można użyć specjalnej pianki, która może zostać szybko i dokładnie naniesiona. Trzeba pamiętać aby na końcu pomalować całą halę na kolor biały, który nie absorbuje w takim stopniu promieni słonecznych jak inne kolory. Trzeba także zadbać o odpowiedni agregat chłodzący, który będzie dopasowany do wielkości hali, sama hala może także być podzielona na różne sekcje, w których można będzie utrzymywać różną temperaturę. Dzięki temu można będzie przechowywać różne odmiany jabłek, lub też inne warzywa i owoce w optymalnych warunkach.